•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Huszár Endre

Dobos, zeneszerző, hangmérnök, pruducer, újságíró, polihisztor

Hét év zongoratanulást követően tizenhárom évesen Nesztor Ivánnál kezdtem meg dob tanulmányaimat, amelyeket öt év múlva egy ízületi probléma miatt két évre fel kellett függesztenem. A kényszerpihenő alatt felvettek az ELTÉ-re, ahol matematika-fizika tanárként le is diplomáztam.

A nyolcvanas évek végén a funk-popot játszó Rózsaszín Bombázók volt az első ismert zenekarom Keresztes Ildikó, Demeter György (ének), Kicska László (basszusgitár), Fekete Kovács Kornél (trombita), Tarczali Jenő (szaxofon), Kiss Barna (harsona), Tóth György (billentyűk), Matyasovszky Géza (gitár) és Perger István "Guszty" ( ütőhangszerek) társaságában.
Ezután rövid időre a Kontroll Csoport egyik utódzenekara, a Keleti Fény következett Farkas Zoltánnal (gitár), Gáspár Péterrel (basszusgitár) és Csanády Krisztával (ének).

1989-ben beléptem a magyar progresszív rock egyik legjelentősebb zenekarába, a Minibe Török Ádám , György Ákos (billentyűk) és Tarján Zsolt (basszusgitár) társaként, akikkel a sok hazai koncert mellett megcsináltuk a zenekar első svájci turnéját és egy albumot vettünk fel.

1990-ben két évre Londonba költöztem, ahol megismerkedtem a Soul II Soulból és a Reggae Philharmonic Orchestrából ismert brit szaxofonos-énekessel, Sandra Granttal. Hazatérésem után röviddel, néhány session munkát követően (Neoton, Pierrot stb.) 1993-ban vele és Matyasovszky Gézával (gitár) megalapítottuk a Brainwasht, amellyel egy albumot vettünk fel a Hungaroton gondozásában. A CD egyik számából készített saját remixem (Taking Life For Granted ) a világ egyik meghatározó könnyűzenei szaklapjának, az amerikai Billboard Magazine 1996-os versenyének döntőjéig jutott a popzenei kategóriában, amire magyar produkció esetében korábban még sosem volt példa.

Ezt követte a 9:30 megalapítása 1995-ben, majd számos stúdiómunka különböző pop produkciókkal és egy turné a Hungarian World Music Orchestrával. Eközben hangmérnökként, hangszerelőként is közreműködtem néhány zenészbarátom (P+H Connection - a basszusgitáros Vasvári Pál és a vibrafonos Bernard Maseli zenekara, Nagy János, Almási Enikő és mások) produkcióiban.

1996 és 2001 között számos reklámhoz és más alkalmazáshoz írtam zenéket, két társammal alapított gyártó stúdiónkban ezidő alatt több, mint 2000 rádió és tévéreklám készült.

2001-ben zenét írtam Shakespeare - A Makrancos Hölgy c. darabjának a kecskeméti Katona József Színházban rögzített tévéváltozatához (fsz. Básti Juli, r. Puskás Tamás).

A zenészi munkák mellett a '90-es évek elejétől újságíróként több, mint tíz éven át voltam a Zenész magazin vezető munkatársa, külföldi zenész interjúim a Zenész mellett rendszeresen jelentek meg a napi sajtóban és különböző rádiók műsorán.

1995-ben egyik alapítótagja és 2000-ig operatív igazgatója voltam a 92.9 Sztár Rádiónak, amely a hazai kereskedelmi rádiózás egyik legsikeresebb, úttörő vállalkozásaként az első olyan rádió volt, amelynek formátumát közvélemény kutatások alapján alakították ki. 2008 óta a Gramofon magazinban jelennek meg lemezkritikáim és interjúim.

Az utóbbi években a Desney Baileyvel adott néhány koncertet leszámítva (Sziget Fesztivál 2001-2003) a zenével töltött időmet elsősorban a 9:30 Collective-nak, KÁOSZ Központnak és az !Endre-eNerd! produkciónak szenteltem."

Honlap: http://endrehuszar.com

eDrumming

Stúdió

.
embed video plugin powered by Union Development