•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Dudás Lajos-’50 years with jazzclarinet, The Best of Lajos Dudas

 

Dudás Lajos nevét Magyarországon kevesen ismerik dacára annak, hogy évtizedek óta van a pályán, Európában elismert klarinétművész, és Magyarországon is koncertezik. Németországban él, ott jelent meg ’50 years with jazzclarinet című, válogatott darabokat tartalmazó, dupla CD-je.

A gyűjteményes kiadásoknak mindig hátránya az egység hiánya, ez a jelen CD esetében is fennáll, egyszersmind azonban e lemez már első hallásra is remekül reprezentálja azt, hogy Dudás minden erőlködés nélkül van otthon a szvingben, a bopban, a jazzrockban, a free jazzben és a klasszikus zenében is. Csak néhány név a közreműködők impozáns listájából, amely többek között bizonyítja Dudás sokoldalúságát: Attila Zoller, Tommy Vig, Albert Mangelsdorff, Wladimir Tarasov, Gerd Dudek, Howard Johnson, Karl Berger.

A zenei anyag jelentős részben a 80-as évekből származik, ennek megfelelően vannak fúziós stílusú darabok, és előfordul a szintetizátor ebben az időszakban divatos alkalmazása, ami helyenként kissé harsány hangzású az én ízlésemnek (Summertime, At Carmelo’s). Azonban a hangszerelés ezekben a darabokban is ötletes és Dudás zenei elképzelései fantáziadúsak. Csakúgy, mint a szerzeményei. E cikk írójának egyik kedvence a Benny, amelyikben az absztrakt dallamvonal és az abból kifejlődő klarinétszóló kifejezetten szellemes, úgyanúgy, mint Tommy Vig vibrafonjátéka, aki (Vig) még azzal is megörvendeztet bennünket, hogy szólójába belesző egy remek Monk dallamot.

Találhatunk a lemezen egy Liszt és négy Bach feldolgozást. A klasszikus zene jazzes átültetése mindig problémás. Előfordult már a jazztörténetben, hogy egy ilyen átültetés a megírt hangok eredeti kohézióját felborította, de ennek a helyére keveset, vagy semmit sem állított. Az itt megszólaló feldolgozásokat Dudás felkészültsége és egyéni elképzelései hitelessé teszik.

Két számban altszaxofonon is hallhatjuk Dudást (Csardas Obstine, Summertime).

A Wiegenlied című kortárs darabban, amely Dudás Lajos szerzeménye, Szirmay Márta opera- és jazzénekesnő énekel kitűnően.

A La Gelee című darabot ma világzenének mondanánk, ebben hallhatjuk Howard Johnson gyönyörű játékát basszusszaxofonon.

Az utóbbi évekből való felvételeken Dudás jelenlegi, állandó partnere, Philipp van Endert gitározik érzékenyen, úgy tűnik már jól ismeri Dudás elképzeléseit.

Dudás Lajos kreatív és átütő erejű klarinétos. Aki még nem ismeri, az ismerje meg!

Érdemes.

 

Sáska Zsolt

 

.