•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Cassandra Wilson: Loverly

 

A bizonytalanság rövid és átmeneti időszaka után Cassandra Wilson visszatalált önmagához. A 2006-os, részben modern hangszerelésű Thunderbird mellé most standard- és örökzöld-gyűjteményt helyezett az énekesnő. Kockázatos vállalkozás: vajon mi új mondható még például a Fekete Orpheusz itt A Day In The Life Of A Fool címen szereplő betétdaláról, vagy gyakran játszott „jazzslágerekről”, mint a Gone With The Wind vagy a Caravan? Meglepően sok, csak olyan öntörvényű, standard-értelmezőként is a maga által kitaposott ösvényt járó előadó kell hozzájuk, mint Wilson, aki jó másfél évtizede vette fel első Blue Note-lemezét.

Az énekest jól ismerők azt kapják majd, amire számítanak: érzékeny és minimalista arrangement-okat, intim atmoszférájú, „cassandrásított” melódiákat, s olyan előadásokat, melyeknek motorja két dobos/ütős: az afrikai Lekan Babalola és Herlin Riley. Rajtuk kívül Jason Moran zongorajátéka, illetve Marvin Sewell gitározása határozza meg leginkább a soundot.

A jacksoni születésű énekesnő új lemezének szokás szerint fontos eleme a blues: ezúttal a St. James Infirmary és a Dust My Broom rehabilitálása, illetve visszacsempészése a köztudatba. Különösen az előbbi, nem éppen vidám témájú dal elevenedik meg Wilsonék tolmácsolásában. Robert Johnson híres számával Sewell fejet hajt a slide gitáros Elmore James előtt, aki a dalt halhatatlanná tette. A Very Thought Of You a lassú tempóban a legotthonosabb Wilson és a bőgős Reginald Veal közös remeklése. A repertoár egyetlen újdonsága az afrikai Arere, mely természetesen az ütősök játékára alapul.

A CD remekül szól, pedig egy bérelt házban rögzítették, akusztikailag vitatható körülmények között.

 

Máté J. György

.