•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Egy amerikai Párizsban: Dee Dee Bridgewater - J’ai Deux Amours

 

Egy igaz „blindfold test” alanyának éreztem magam, amikor a szerkesztő kezembe nyomta Dee Dee annyira vadonatúj albumát, hogy a tracklistán kívül semmi információ nem állt rendelkezésemre. Az ilyen feladat szépsége abban áll, hogy tényleg semmi sem befolyásolja a recenzens értékítéletét, nincs dicsérő kísérőszöveg, tetszetős tasak, nagynevű szerzők és zenészek listája, csak a zene tisztán.

Nos, már a darabok címei is szenzációt sejtetőek, hiszen csupa francia dal, ezek közül a jazzben legfeljebb a mi franciává lett Kozma Józsefünk Hulló levelek-je lett jazz sztenderd. Azt jól tudom, hogy Dee Dee Bridgewater, az amerikai fekete énekesnő már évtizedek óta Párizsban él, sőt francia nyelven adott interjúit látva sejtettem, hogy már régen tökéletesen beszéli választott hazája nyelvét. Azt is tudtam róla, hogy nagyon sokoldalú művész, képzett színésznő is, aki eljátszotta a Billie Holiday életét megjelenítő Lady Day címszerepét, több filmben is feltűnt, vezetett rádiós jazzműsorokat, közismert Archie Sheppel történt együttműködése a fekete kultúra terjesztése érdekében. Igaz sose jutott volna eszembe, hogy Horace Silver, Duke Ellington, vagy Ella Fitzgerald zenei örökségét feldolgozó albumai után egyszer csinál egy igazi francia sanzonalbumot is. Hát most ez is megszületett…

A 11 szám a francia dalirodalom legismertebb darabjait képviseli. A címadó nótát egy másik fekete amerikai – a két háború között Párizsban letelepült – Josephine Baker tette híressé. De a Trenet és Aznavour tolmácsolásában egyaránt ismert La Mer, vagy az Edit Piaf és Armstrong által is feldolgozott La Vie En Rose is felkerültek a listára, nem szólva a Et Maintenant-ról, amit Gilbert Bécaud-val ismertünk és szerettünk meg.

A dalokat harmónika, gitár és némi ritmushangszerek kísérik, igazi Szajna parti hangulatot kreálva. Az énekesnő olykor egy versszakot angolul énekel, ami nemcsak azért könnyű, mert anyanyelve, hanem mivel ezek a közismert dalok többnyire már évtizedek óta angol szöveggel is ismertek.

Szenzációs lemez, egyedülálló a maga nemében. Képzelhetjük mekkora visszhangja lesz a frankofon világban.

MA

.