•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Szabad dohányozni! Smokin’ at the Half Note – Wynton Kelly Trio + Wes Montgomery

 

Két korán elhunyt nagy jazzművész albuma a modern jazz aranykorából, a 60-as évek közepéről. Ráadásul élő felvétel a híres new yorki Half Note klubból, ami tudjuk, ha lehet még felfokozottabb hangulatban születik, mint a stúdió munkák. Igazi „blowing session”, a jazz esszenciája: felszabadult, kötetlen improvizációk, örömzene a javából.

Hogy a diszkográfusok szerint Kellyé vagy Montgomeryé-e inkább a lemez, ez lényegtelen, a fontos az, hogy a két „nagyágyú” kölcsönösen nagyszerű játékra készteti egymást. A felvételt csak pár héttel megelőzően, l965 nyarán csatlakozott a nagy gitáros Wynton Kelly „pedigrés” triójához, amely 1959-63 között Miles Davis legendás kvintettjének ritmusszekciója volt. Montgomery ekkoriban már igazi sztárzenész, hiszen az igazán széles nagyközönség számára készített (utólag vonósokkal „megbolondított”) albumaival jazz művész által szokatlan népszerűségre tett szert és díjak tucatjait nyerte. Jellegzetes soundja összetéveszthetetlen, ami csak a legnagyobbak jellemzője. A titok nyitja az volt, hogy pengető helyett a hüvelykujját használta és a dallamvonalat szimultán játszotta két regiszterben. Soha nem tanult meg kottát olvasni, autodidakta módon, saját maga dolgozta ki stílusát, játéktechnikáját.

Kelly zongorastílusa hagyományosabb, vitathatatlanul a bluesban és a bebopban gyökerezik. Funky-s játékmódja, sodró tömbakkordjai, saját triója élén már megengedhető, tőle szokatlanul terjedelmes improvizációi szárnyakat adnak Montgomerynek is. Hogy milyen csúcsformában voltak ezidőtájt, azt jól illusztrálja a pár hónappal később felvett és most az eredeti LP-verzió 5 darabjához csatolt további 6 bónusz track. A stúdió steril körülményei sem csökkentik az előadás magas hőfokát. A „ráadás”-számok közül négy már megjelent annakidején a Grammy-díjas Willow Weep for Me c. albumon, ezúttal azonban az eredeti kvartett felvételeket hallgathatjuk meg, nem pedig a vonósokkal „dúsítottakat”. Igy tehát 78 percen keresztül szól a remek kvartett játéka, amely a jazzgitár rajongók kultikus lemezének számít.

A Verve Master Edition sorozata a jazztörténet egy újabb mérföldkövét jelentő lemezt tett hozzáférhetővé számunkra. Várjuk a folytatást!

Márton Attila

.