•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Fekete egy szőkétől: Peggy Lee - Black Coffee

 

A szép hollywoodi díváról vajmi kevesen tudták még Amerikában is, hogy svéd emigánsok gyermekeként született egy poros dakotai kisvárosban és onnan jutott el álmai színhelyére. Szerencséjére Benny Goodman hallotta meg énekelni egy kis chicagói szállodában és mint a tündérmesében szokás – azonnal szerződtette. A szvingkirálynál töltött két év alatt sok minden történt: nagysikerű koncertek, lemezfelvételek, no és házasságkötés a zenekar gitárosával kötött házasság. A megérkezett trónörökös miatt csaknem teljesen visszavonult. Szerencsénkre gyorsan szerzett egy baby-sittert és megnyílt az út a világhír felé. Saját rádióműsorok, TV-show-k, lemezalbumok tucatjai jelezték eredményes zenei munkásságát. A filmipar is felfedezte és számos nagysikerű film főszerepét bízták rá.

Ez az album két időpontban, két helyszínen és két kisegyüttes kíséretével. Nyolc track 1953-ból new york-i stúdióban rögzítve, négy pedig 56-ból Los Angelesben felvéve. A korábbi felvételeket 25 cm-es mikrolemezen jelentették meg, amely olyan sikert hozott, hogy a Decca lemezkiadó felkérte Peggyt még további négy szám elkészítésére. A teljes anyagot az időközben divatbajött 30 cm átmérőjű LP-n jelentették meg. Ennek hasonmás CD változatát élvezhetjük most.

S hogy milyen a belső tűz fűtötte cool-sound, azt megtudhatjuk Miss Lee erotikus töltetű hangját hallgatva. A kritikusok minden idők tíz legjobb vokálalbuma között tartják számon, sőt maga az énekesnő is egyik legjobb lemezének tartotta.

Márton Attila

.