•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Újabb utazás: Ramsey Lewis - Another Voyage

 

A 60-as évek elején egy 25 év körüli chicagói zongorista triója kápráztatta el először az otthoniakat, majd egész Amerikát. 1965-ben aztán bekövetkezett a robbanás, a „The ’In’ Crowd” c. számuk több mint 1 millió példányban fogyott el és Grammy-díjat nyertek. A műfaj egész történetében alig volt ekkora közönségsikere jazz együttesnek. Lewis persze vérszemet kapott és repertoárjára vett több népszerű Beatles slágert, többek között a „Hard Day’s Night”-ot is. Több se kellett a fanyalgó kritikusoknak, akik dühödten ostorozták és kommersz, a közönség kegyeit kereső előadásmóddal vádolták meg. Elfelejtették az „aranyszabályt”, hogy a jazzben nem a „mi”, hanem a „hogyan” a fontos. Miért lenne témaként rosszabb egy aktuális sláger, mint egy húsz évvel korábbi musical betétdala?

Persze a karaván haladt, hiába acsarkodtak az ítészek, egyre-másra készültek az újabb Ramsey Lewis albumok, amelyek most egymás után jelennek meg CD változatban.

Lewis tüzes zongorajátékának receptje: mixeld a klasszikus memphisi zongora-soundot a chicagói blues tradíciójával és megkapod azt a funky stílust, amely több hívet szerez a jazznek, mint azt sokan el tudnák képzelni. A trió fülbemászóan kellemes zenéje nagyon alkalmas volt az akkoriban igen népszerűvé vált helyi rádióállomások és a mindenhol jelenlévő zenegépek műsorában történő lejátszásra. Történt pedig mindez egy olyan korszakban, amikor a rock and roll és a r&b szinte tarolt a konvencionális értelemben vett jazzel szemben.

Máron Attila

.