•  

  •  

  •  

  •  

  •  

A magyar jazzklarinétozás története

Fritz József

 Van egy mondás, amely szerint aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, ez esetben kutatja. Írásom a klarinéttörténettel kezdõdõen tárgyalja a mûfaj kiemelkedõ személyeségeit, stílusirányzataik hangszeres jellegzetességeit.

Maga a magyar jazzklarinétozás olyan sokrétû és mély értékeket tartalmazó anyag, hogy e tanulmány bármely fejezete akár egy külön kutatási ág is lehetne, illetve néhánnyal a késõbbiekben - ha lehetõségem nyílik rá - foglalkozni szeretnék, hogy mind a magyar jazzkutatás, mind a klarinétirodalom könyvtára gazdagodhasson anyagaiban.

Tanulmányomban kitérõt teszek a világban történõ zenei változásokra is, azért, hogy a magyar vonatkozások bizton érthetõk legyenek.

Bővebben: A magyar jazzklarinétozás története

                                                              Elektronikus dobolás? Mindig nagy bajban vagyok ezzel a témával. Az indokláshoz egy kis történeti hátteret kell adnom. Huszár Endre írása az elektronikus dobolásról

.

Bővebben: Elektromos dobolás - Huszár Endre

Dobmúzeum
Aki csak érdeklődik a dob iránt, netán maga is játszik ütőhangszereken, annak kötelező tanulmányi kirándulás a ceglédi Dobmúzeum, Kármán Sándor magángyűjteménye.

Aki a hangszerrel kapcsolatban autentikus forrásból szeretne olvasnivalót, kattintson a Dobmúzeum cikkek rovatára. Jó böngézést.  

.