•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Európa Zsámbékon

 A július minden péntekjére szervezett Zsámbéki Jazz Open zenei produkcióihoz drámai díszletet nyújt a színpad mögött magasló romtemplom.  A környék varázsa már az első hangok megszólalása előtt segíti megnyitni a lelkünket a zene befogadására.  
Az est házigazdája, Maloschik Róbert felhívta a közönség figyelmét az est mottójára: Európa Zsámbékon. A másik rendező elv a Magyar Rádió jazz tehetségkutató versenyei dobogósainak pódiumra léptetése.
A  2011-es Zsámbéki Jazz Open második péntekjét  a Hybrid magyar – szlovák, jazzrockot játszó trió (Tálas Áron -  billentyűs hangszerek, Varga Gergő – szaxofon, Csízi László – dob) nyitotta. A zenekar tagjai mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Az ifjú billentyűs zenekarvezető Tálas Áron a Balogh „Csibe” Jenő jazz-zongora versenyen ért el harmadik helyezést. Áron visszatérő fellépő Zsámbékon, mert tavaly a jazzkonzik országos versenyének győzteseként már bemutatkozott a fesztiválon.

                                                                        Tálas Áron
A második fellépő a Darvas -Darvas - Botos trió (Julius Darvas – bőgő, Darvas Tamás – zongora, Botos József - gitár) a gipsy-swing műfaját hozta el Zsámbékra.

                                                             Darvas-Darvas-Botos trió
Botos Jószef 2000-ben ért el III. helyezést a Magyar Rádió jazzgitár versenyén, míg Darvas József 2003-ban szintén harmadik helyezést ért el a Rádió nagybőgő versenyén. A bőgős zenekarvezető a Bécsi Operaház nagybőgő művésze. Műsoruk standardekre épült. Az est igazi meglepetése volt, amikor Darvas Gyula a közönség soraiból színpadra szólította testvérét Bodrics Rudolfot, és a standardek világából kikacsintva egy autentikus roma dalt énekelt jazzes feelinggel.
                                                      
                                                                             Bodrics Rudolf
A szünetet követően Deseő Csaba együttese lépett színpadra.  A magyar all-star csapatot (Deseő Csaba – hegedű, Gyárfás István – gitár, Cseke Gábor – zongora, Oláh Péter – bőgő, Jeszenszky György – dob) Deseő Csaba régi partnere, a holland vibrafonos Hein De Jong színesítette.
                                                                     Deseő Csaba quintet
Deseő Csabáék swing örökzöldeket tártak elénk légies könnyedséggel, fölényes eleganciával. Gyárfás István és Deseő Csaba szenzitív összjátéka keretet adott az egész műsornak.  Hein De Jong két kompozíció erejéig megidézte a néhai Modern Jazz Quartettet, megcsillantva virtuóz hangszeres játékát.
Külön kiemelném a tökéletes hangosítást, a plasztikus szép hangképet. A műsort rögzítette az MR3, így a távol maradók is részesei lehetnek a koncerteknek felvételről az éter hullámain keresztül, vagy a műsor elhangzását követően még 3 hétig a Bartók rádió internetes  hangtárából meghallgathatók.

Blazsejovszky Zoltán

.