•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Sit tibi terra levis!
(Alice Coltrane 1937-2007)

 

Goethe szerint az ember csak addig képes teremtő művész lenni, amíg vallásos. Mihelyt a vallásos spiritualitás elveszik a művészetből, csak az üres utánzás és ismételgetés marad. Alice McLeod, a későbbi Alice Coltrane, illetve Turiya Aparna, ahogy egyes írásait jegyezte, s ahogy nyilván az általa alapított védikus közösségben szólították, tökéletesen megfelelt a goethei elvárásnak: mélyen vallásos szellemiség hatotta át szerzeményeit, s egyike volt azon legkiválóbbaknak, akiknek művészete tökéletes harmóniába került életvezetésükkel.

A Detroitból származó fiatal zongorista 1959-ben Bud Powell tanítványa lett Párizsban, majd többek között Johnny Griffin és Yusef Lateef zenekarában játszott. 1960-ban ismerte meg John Coltrane-t, de kapcsolatuk csak 1963 után vált bensőségessé. Három évvel később Mexikóban kötöttek házasságot. Mindkét muzsikust élénken foglalkoztatták a távol-keleti kultúrák, a misztika, s mindketten univerzális értelemben voltak vallásosak. Alice McCoy Tyner helyére került Coltrane zenekarában, az ő zongorajátéka hallható néhány fontos kései opuson (Cosmic Music, Live At The Village Vanguard Again!, Expression). Coltrane halála után (1967) a hárfán, villanyzongorán (Wurlitzer-zongorán) és orgonán szintén gyakran játszó Alice Coltrane a férje szellemi és művészi hagyatékát továbbvivő muzsikusokkal készített emlékezetes lemezeket, melyeken jellegzetes szabad ritmikájú, arpeggiós stílusa dominált.

Az 1970 végén tett hosszabb távol-keleti útja után még határozottabb lett albumainak spiritualitása. Ebben nagy szerepe volt szellemi irányítójának, Swami Satchidanandának, akit a pianista Isten egyetemes szeretete megtestesülésének tekintett. Hitéről világosan beszél a Universal Consciousness album (1971), mely a vallások és szentek egyetemes tiszteletére épül: Mohamed és Jézus, Buddha és Kāli, Sri Aurobindo és a szentként tisztelt John Coltrane is helyet foglal Turiya Aparna pantheonjában. Alice Coltrane haláláig a jazz egyik nagy spiritualistája maradt. Legyen számára könnyű a föld!

Máté J. György

.