•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Elment a mester


Március 24-én, szombat este egy pillangó szállt Regős Pista kórházi szobájába. Tett néhány kört, majd néhány pillanatra megpihent párnája sarkán. Úgy fél tíz felé Pista megszorította az ágya mellett ülő jóbarát, Cselik Gabi kezét. "Megyünk!" - mondta, hátradőlt és elment.
Nem kapott elismeréseket, díjakat - ő nem volt az a típus.
Nem kereste a látványos, harsány megnyilvánulásokat,... "csak" egyszerűen tette a dolgát. Fiatalok százait tanította, és (köztük engem is) "fertőzött meg" az épp akkor és épp ott megszülető, spontán zene szeretetével.
A stílus és az arányérzék mestere volt. Az ízlésé.
Emlékszem, egy alkalommal Baló Pistánál mértük össze majonéz-készítő tudományunkat. A zenekar 3:2 arányban az enyémet hozta ki győztesnek. (Meg kell jegyezzem, szerintem Pistié volt a jobb.) Sajnos én már rég elfelejtettem, hogyan készül az igazi majonéz, ezzel szemben ő mindvégig mestere maradt ennek is. Remekül főzött!
Nem kapott elismeréseket, díjakat - ez fáj. Nem becsültük eléggé!
A közelmúltban több ízben koncerteztünk együtt, különböző formációkban. Szerettem vele duózni. Olyan érzés volt, mintha egyszerűen csak ülnénk és beszélgetnénk. Vele mindig volt miről!
Gyakran idéztük fel a régi szép MEDICOR-os éveket. A klubot a Váci út és az Ipoly utca sarkán, ahol sokunk rögös pályája indult. Ezen felbuzdulva összehoztunk hát egy zenekart, és elkezdtünk próbálni. Szerettünk volna beindítani egy amolyan "igazi medicoros" kis dzsessz klubot, egy külvárosi sörözőben. Hangszereltünk, álmodoztunk, terveket szövögettünk...
Januárban közös barátunk, Nesztor Iván vezetésével, valamint Grencsó Pista és Jeszenszky Gyuri közreműködésével felvettünk egy lemezanyagot. Elejétől a végéig szabad improvizációk. Iván unszolására Pista belekezdett egy zongora szóló darabba. Valószínűleg a CD egyik legszebb dolgozata lett. Benne vannak a gyökerek: a népzene, a jazz, Bartók, Regős.
Nem kapott elismeréseket, díjakat. Vajon miért?!
Pár hónapja, egyik fellépésünk előtt feltöltöttem az utolsó (akkor persze ezt még nem tudtam) közös fényképünket az internetre. Némi gondolkodás után ezt írtam alá: "Regős Pisti barátommal és mesteremmel".
Nos, a mester elment. Hiányzik!!!

Gyárfás István