•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Lenny Breau

(1941, augusztus 5.– 1984, augusztus 12.)

Lenny Breau nevét méltatlanul keveset hallani itthon. Zenész körökben is ritkán jön szóba, ha szóba jön egyáltalán. Valami ismeretlen, rejtélyes oknál fogva a huszadik század talán legnagyobb gitárosát szinte senki nem ismeri Magyarországon.
  Lenny 1941, augusztus 5-én született, a Maine állambeli Auburnben. Szülei, Harold ”Hal Lone Pine” Breau és Betty Cody, hivatásos country és „western” zenészek voltak, akik a harmincas évek közepétől egészen a hetvenes évekig felvételeket készítettek és turnéztak Amerika szerte. Lenny nyolc évesen kezdett gitározni és tizennégy évesen már mint szólista szerepelt szülei zenekarában, ”Lone Pine Junior” néven. Tizenöt éves korában vette fel első próbálkozásait Maineben. A felvételeket halála után, ”Boy Wonder” címmel jelentették meg.
  1959-ben egy közös fellépésük után Lenny-t apja felpofozta, amiért improvizálni mert a színpadon. Ironikus módon, ez a jelenet indította el a fiatal Lenny-t a jazz, az improvizatív zene irányába. Lenny hamarosan megalapította saját trióját az énekes/színész Don Francks-szel és Eon Henstridge nagybőgőssel ”Three” néven. A trió fellépett Torontoban, Ottawában és New York City-ben is. A formáció zenéje hallható az 1962-es ”Toronto Jazz” című filmben. Felléptek különböző klubokban és tv showkban, végül ”The Lenny Breau Show” címmel a gitáros saját műsort is vezetett. Lenny tanított, felvételeket készített és publikált a ”Guitar Player Magazine”-ban. Utolsó éveiben csináltatott magának egy-egy hét húros akusztikus és elektromos gitárt.*
   Lenny stílusára rendkívül sok zenész és zenei műfaj volt hatással Chet Atkinstől és a country-tól elkezdve, a flamencón és a klasszikus zenén keresztül egészen a jazzig, azon belül leginkább Bill Evansig. Tökéletesen zongoraszerű harmóniákat fogott a gitáron, úgy ahogy előtte és utána sem tette senki. A Lenny Breau féle harmóniák önmagukban is figyelemre méltóak és meghökkentőek, ráadásul az általa kidolgozott különleges üveghang technikával** ezek az akkordok gyakran felhangokban, hárfára emlékeztető hangon szólalnak meg.
   1984, augusztus 12-én Lenny-t holtan találták Los Angelesi úszómedencéjében. A gyilkosság első számú gyanúsítottja Lenny felesége, Jewel Breau volt, az ügyet azonban a mai napig nem sikerült tisztázni. 1999-ben ”The Genius of Lenny Breau” címmel Emily Hughes, Lenny lánya készített filmet a rendkívüli zenészről, amelyben olyan nagyságok emlékeznek rá mély tisztelettel és rajongással, mint George Benson, Pat Metheny, Ted Greene és Leonard Cohen.

    You Needed Me

A dal eredetileg a country műfajába sorolható. Randy Goodrum szerzeménye, amely Anne Murray kanadai énekesnő slágereként az amerikai top lista élére került 1978-ban. Lenny Breau verziójában természetesen jazz-harmóniákkal szólal meg a dal. A youtube-on is megtalálható ez a felvétel
( , itt egy workshop keretein belül hangzik el. Lenny lemezen is rögzítette ezt a számot. A lemez címe ”The Living Room Tapes” ***, amelyen közreműködik Brad Terry klarinétos is. A You Needed Me-t azonban Lenny szólóban adja elő.
A téma a gitárostól megszokott tágfekvésű, zongora harmóniákkal indul. Ahogy azt a fent említett workshopon is elmondja, Bill Evans hatására olyan harmóniákkal szeretett dolgozni, amelyek tartalmaznak szekund surlódásokat. Mivel ezt a gitár adottságaiból fakadóan nehéz elérni (vagy legalábbis nehezen válthatóak az ilyen harmóniák), Lenny gyakran úgy oldja meg, hogy az akkord alaphangját egy üveghang segítségével megemeli egy oktávval.
  Ami a meglepő harmóniákon kívül izgalmassá teszi a témát, az a műfajok, vagy még inkább a különböző technikák közötti hirtelenszerű váltásokból fakad. A dal első két percében sokat halljuk a tömör akkordokat és a hárfa hangjára emlékeztető üveghangos bontásokat, aztán 2:30-nál a rubato egyszer csak tempóra vált és innentől Lenny csak rá jellemző módon kombinálja a ”finger picking”**** technikát a jazz harmóniákkal. Ráadásul az itt következő részben egyszerre játszik harmóniát és melódiát, vagyis dallamot és kíséretet.
  2:53-nál a rövid improvizáció egyik csúcspontja következik. Lenny itt néhány gyors futamot, ”line”-t játszik hihetetlen virtuozitását megcsillantva (amit kizárólag a zene szolgálatában használ mindig!) Ezután néhány harmóniával visszatérünk a témához, ami ismét rubato kezdődik. Az itt felcsendülő harmóniák, az üveghangok és „rendes” gitár hangok váltakozása és bontása megint csak Lenny névjegye. A következő részben egy pillanatra a metrum is megváltozik. Egy rövid ¾-es rész után megint visszatér a téma. Néhány döbbenetesen színes, hamisítatlan Lenny Breau akkorddal érünk ekkor a szám végére.

  Lenny Breau olyan különleges, zseniális, egyszeri zenész, akit ismeretlenül is ismerünk. Hatása érezhető Pat Metheny és Bill Frisell harmóniáiban és játékában ugyanúgy, ahogy számos klasszikus és country előadó stílusában is. A Wikipedia szerint Lenny hagyatékaként 23 lemez maradt munkásságából az utókor számára. Az általam ismert lemezek mindegyike egy-egy gyöngyszem, egy-egy ritkaság a gitározás történetének talán legnagyobb alakjától. Ezek közül mind megéri az utánajárást, a figyelmet, de talán a ”You Needed Me” összegzi a legjobban azt a különleges zenei felfogást és sokszínűséget, amit ez a név jelent: Lenny Breau.        


* A Wikipedia szerint a hét húros gitár hetedik húrja egy ”h” volt, azonban Lenny saját bevallása szerint egy „e” húr volt az, amit felhúzott „a”-ra.
 
** Az üveghang technikát mások is használták már korábban, de Lenny meglepő módon a kisujja körmét használta a hangok lefogására, így a jobb kéz többi ujja szabadon bonthatta ki a harmóniákat.  

*** 1986: The Living Room Tapes, Vol. 1 Livingroom Records (with Brad Terry) (1988) Musical Heritage Society Records (1995) DOS Records


**** A ”finger picking” technikát a country zenében szokták használni. Alapvető jellegzetessége, hogy a hüvelykujj az alsó három húron váltakozó ingabasszust játszik, amíg a többi ujj dallamot, vagy a harmónia „maradék” hangjait pengeti. Ezt a technikát gyakran ujjra erősíthető, műkörömre emlékeztető pengetőkkel oldják meg. Lenny, jellemző módon, a technikák eszközeit is keverve, csupán hüvelykujján használja a műanyag pengetőt, a többi ujja megnövesztett körömmel, klasszikus technikával penget.

Források:

1.Wikipedia, The Free Encyclopedia, Lenny Breau
2. The Genius of Lenny Breau, youtube
3. 1986: The Living Room Tapes, Vol. 1 Livingroom Records (with Brad Terry) (1988) Musical Heritage Society Records (1995) DOS Records

4. youtube

embed video plugin powered by Union Development