•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Az A Love Supreme című, „mindenki által ismert” jazzlemezt 1964. december 9-én vették fel Englewood Cliffsben, a Rudy Van Gelder-stúdióban. A mű 1965 januárjában jelent meg az Impulse! kiadónál. Sokan John Coltrane főművének tekintik a négytételes darabot. Mások tovább mennek: szerintük a lemez minden idők egyik legfontosabb jazzfelvétele.
A stúdióban alternatív take-ek is maradtak, ezek az évek során megjelentek bizonyos Coltrane-kiadásokon, sőt, az első tétel (Acknowledgement) szextettváltozata is napvilágra került – ezt október 10-én vették fel ugyanebben a New Jersey-i stúdióban. Az A Love Supreme élő, a franciaországi Antibes-ban 1965 júliusában rögzített változata 2002-ben vált hozzáférhetővé a gyűjtők számára.
Jelenleg itt tartunk. Egy hónap múlva azonban az Impulse! megjelenteti a mű még sose hallott seattle-i élő változatát is 1965. október 2-i keltezéssel – a Coltrane Quartet ekkor egy teljes hetet töltött az amerikai városban. A szenzációs felvétel úgy vált kiadhatóvá, hogy a koncertet két mikrofonnal szalagra rögzítette Joe Brazil, Coltrane seattle-i barátja, aki később elhelyezte az anyagot saját archívumában. Öt évtizeden át pihent a zeneanyag Brazil otthonában, s csak jóval a zenész 2008-ban bekövetkezett halála után találtak rá a becses leletre.