•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Több ezres részvétellel zárult a MagyarJazz.hu közönségszavazása. A népszerű internetes portál szerkesztője az alábbiakban foglalta össze a szavazás eredményeit:

„Várakozásainkat felülmúlta, hogy több mint 2000-en küldtek be szavazólapot november 25. és december 27. között. Egy nap egy email címről csak egy szavazólapot vett figyelembe a program, és végül a szavazatok több mint nyolcvan százaléka olyan email címről érkezett, amelyről csak egy szavazatot küldtek portálunknak. A szavazás lebonyolításának mikéntjére még visszatérünk, most lássuk a lényeget!
Összesen négy kategóriában egyezett meg a szakmai szavazat, és a közönségszavazat első helyezettje: Az év magyar jazz albuma (Lukács Miklós Cimbiosis), Az év jazz-zenekara (Modern Art Orchestra), Az év jazzgitárosa (Juhász Gábor) és Az év jazz rézfúvósa (Fekete-Kovács Kornél). Viszont ezek közül egyik kategóriában sem egyezett meg az első három helyezett sorrendje a szakmánál és a közönségnél.
A legszorosabb verseny a jazzgitárosoknál volt, ahol csak 5-8 szavazat különbség alakult ki az első négy helyezett között. De az első három helyezett dobosnál is csak 10 szavazat különbség alakult ki.
Öt jazz-zenész a maga kategóriájában megnyerte a szavazatok egyharmadát: Az év fiatal jazz-előadója kategóriát nyerő Tálas Áron (37,4%), Az év jazz-basszusgitárosa kategóriát nyerő Fonay Tibor (33,6%), Az év jazz rézfúvósa kategóriát nyerő Fekete Kovács Kornél (32,7%), Az év egyéb jazzfúvósa kategóriát nyerő Borbély Mihály 32,1%-kal, Az év különleges jazz-hangszerese kategóriát nyerő Lantos Zoltán 46,9%-kal, aki ezzel a legnagyobb különbségű eredménnyel előzte meg a következő nyertest.
Voltak, akik több kategóriában is bekerültek az első három helyezett közé:
László Attila (4): Az év jazz-zenekara, Az év jazzgitárosa, Az év jazz-zeneszerzője, Az év jazz-hangszerelője
Fekete-Kovács Kornél (4): Az év jazz-zenekara, Az év jazz rézfúvósa, Az év jazz-zeneszerzője, Az év jazz hangszerelője
Lukács Miklós (3): Az év magyar jazz albuma, Az év jazz-zenekara, Az év különleges jazz hangszerese kategóriában
Oláh Tzumo Árpád (3): Az év magyar jazz albuma, Az év jazz-billentyűse, Az év elektronikus jazz-zenei médiaművésze
Oláh Kálmán (3): Az év jazz-zongoristája, Az év jazz-zeneszerzője, Az év jazz-hangszerelője
Tálas Áron (3): Az év fiatal jazz-előadója, Az év jazz-zongoristája, Az év jazz-billentyűse
Orbán György (3): Az év magyar jazz albuma, Az év jazz-zenekara, Az év jazzbőgőse
Németh Ferenc (2): Az év magyar jazz albuma, Az év jazzdobosa
Juhász Gábor (2): Az év magyar jazz albuma, Az év jazzgitárosa
Sárik Péter (2): Az év jazz-zongoristája, Az év jazz-billentyűse
Lantos Zoltán (2): Az év különleges jazz-hangszerese, Az év elektronikus jazz-zenei médiaművésze
Barcza Horváth József (2): Az év jazzbőgőse, Az év jazz basszusgitárosa
Borbély Mihály (2): Az év jazz szaxofonosa , Az év egyéb jazzfúvósa
Borlai Gergő (2): Az év jazzdobosa, Az év elektronikus jazz-zenei médiaművésze

Mielőtt a szavazás lebonyolításának hogyanját még egyszer összefoglalnánk, majd pedig a teljes eredménylistát közölnénk, hadd szögezzük le a sok „nyertes”, „helyezett” és „első” emlegetése közben, hogy ugyan sporthasonlatban és statisztikában beszélünk, a művészet valójában nem számszerűsíthető. A számszerűsíthető része pedig az a támogatás, amit rajtunk keresztül az előadók kaptak, a közönség több ezer tagjától. Szerkesztőségünk és portálunk célja a műfaj népszerűsítése és a hiteles tájékoztatás – némi elfogultsággal.
Igen, a jazz minden válfaja iránt vagyunk érzelmileg elfogultak. Egyéni ízlésünk is van, meg is jelent a szerkesztői szavazatok összesítése során, amelyet megtettünk a közönségszavazás alapjának. Hiszen mint azt olvasóink tudják, a közönségszavazást megelőzően a MagyarJazz szerkesztőségének tagjai kiválasztották a megadott kategóriák szerinti 10 legjobb jazz-zenészt, valamint a 20 legjobb jazzlemezt, amiket 2021-re jelöltek. A kategóriákba 30-40 jelölés érkezett, ami azt mutatja, hogy a szerkesztőség tagjainak ízlése elég nagy szórást mutat, az avantgárdtól kezdve a mainstreamen át a smooth jazzig.
A közönségszavazást, amelyhez a Google űrlapját használtuk, hogy transzparens legyen, három szerkesztő felügyelte. A napi mentésben egy program kivette azokat a szavazatokat, amik egynél többször érkeztek be egy email címről, valamint kiküldött számos ellenőrző emailt a címek valódiságát ellenőrzendő. Sokat elmond a magyar jazz egészének mély beágyazottságáról, hogy a legtöbb szavazó minden kategóriában teljesen kitöltött lapot küldött be (minden kategóriában volt véleménye). Voltak, akik majdnem minden nap szavaztak, de a beérkezett és hitelesített szavazatok 80%-a csak egyszer szavazó felhasználótól érkezett az egy hónap alatt. Általában reggel nyolc és éjfél között érkeztek be a szavazatok, de a karácsonyi időszakban már hajnali 5-től éjjel 2-ig szavaztak olvasóink.”

embed video plugin powered by Union Development