•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Három évtizeddel ezelőtt, a rendszerváltozás idején alakult meg a Magyar Jazz Szövetség, a műfaj mindmáig egyetlen, országos hatáskörű társadalmi és szakmai szervezete. Kezdeményezője és elsőként megválasztott elnöke Gonda János volt, akit Kőszegi Imre, László Attila, Márkus Tibor, majd 2013-tól Bágyi Balázs követett a szervezet élén. A több száz tagot számláló szövetség hivatásos és amatőr muzsikusokat, szakembereket és jazzkedvelőket egyaránt tömörít soraiban. Tevékenysége az idők során folyamatosan bővült, a műfaj általános képviseletén túl rendezvények szervezését, tehetséggondozást, ismeretterjesztést és a jazzért tevékenykedők szakmai elismerését is magába foglalja. Működését pályázatai révén jelentős mértékben támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.
Az MJSZ az évfordulóra 30 év jazz/30 Years of Jazz címmel 80 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált, kétnyelvű kiadványt jelentetett meg Turi Gábor szerkesztésében. A kötet áttekinti a magyar jazz és a szövetség történetét, bemutat nemzetközi érdeklődésre számot tartó előadókat és az új nemzedéket képviselő fiatal tehetségeket; emellett képet ad a jazz hazai intézményrendszeréről, szellemi hátországáról, és megismerteti az olvasót a szövetség szakmai díjaiban részesült muzsikusokkal, kritikusokkal, szervezőkkel, támogatókkal.
A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, a vírusjárvány elmúltával a tagság részére ingyenesen elérhetővé válik, illetve a MJSZ hazai és nemzetközi promóciós céljait szolgálja majd. PDF-formátumban elérhető a szövetség honlapján: jazzszovetseg.hu