•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Több ezer zenei szakembert és muzsikust várnak a szervezők az őszi budapesti Womexre, a világzenei expóra, amelyet október 21. és 25. között immár másodszor rendeznek a magyar fővárosban.
A világzene legrangosabb nemzetközi eseményét 26. alkalommal szervezik meg. A koronavírus-járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt a Womex tulajdonosa, a Piranha Arts, és a hazai szervező, a Hangvető csapata bízik abban, hogy a Womex20-at meg tudják tartani - szerepel az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
A szervezők tájékoztatása szerint a Womexre várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik: művészek, szakmai kiállítók és újságírók, valamint kulturális intézmények képviselői. A Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal a 2015-ös budapesti Womexen is sikerrel együttműködő helyszínekre, a Müpába, a Bálnába és az A38 hajóra szervezi a fesztivált. A Womex segíthet fellendíteni a zeneipart és ablakot nyithat a régió felé. A Womex a globális zenei élet legnagyobb rendezvénye: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek szemléje és díjkiosztó ünnepség. A közlemény kiemeli: a karantén után végre találkozhatnak egymással a zeneipar fontos emberei, alkalom nyílik a zene ünneplésére, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.
A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett "hét szamuráj" dönt. Idén több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok választják ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a Womexen. A Hangvető arra törekszik, hogy a Womex nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a tervek szerint - a 2015-ös kiadás mintájára - külön regionális színpadot szentelnek, emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.