•  

  •  

  •  

  •  

  •  

A koronavírus újabb jazz-zenész áldozata a világszerte népszerű, kameruni születésű szaxofonos, Manu Dibango (1933-2020). Március 24-én, nyolcvanhat éves korában érte a halál Párizsban, miután egy szűk hétig kórházban ápolták.
Dibango 1972-ben lett világhírű Soul Makossa című slágerével, mely afro-jazz hangzása ellenére a diszkók kedvelt műsordarabja lett. A számban anyanyelvén, duala nyelven beszél a muzsikus, aki alt- és tenorszaxofonon, valamint vibrafonon is játszott. Magyarországon szintén megfordult, közel húsz évvel ezelőtt a Sziget Fesztiválon – itt olasz muzsikusokkal játszott.
Első lemeze 1968-ban jelent meg, s egyik úttörője lett a nemzetközi afro-jazz irányzatnak, mely a jazz, a funk és az afrikai népzene elemeit keveri. A Soul Makossa megjelenését követően számtalan követőre talált Dibango. Kimutatható például Michael Jackson és Rihanna egyes számaiban a kameruni-francia muzsikus hatása.
Manu Dibango jelentős jazzistákkal is készített felvételeket, illetve lépett fel közösen: többek mellett Don Cherry, Michael Brecker, Herbie Hancock és David Sanborn játszott vele. Dibango talán utolsó lemezfelvételét tavaly készítette Cheick Tidiane Seck társaságában.

 

embed video plugin powered by Union Development