•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Február 18-án hetvenhat éves korában oslói lakásán elhunyt Jon Christensen norvég jazzdobos, akinek jelentős szerep jutott az európai postbop jazz kialakításában. Már a 60-as években is keresett zenész volt, de nemzetközi hírnévre csak a 70-es években tett szert, amikor egy sor ECM-lemezen szerepelhetett.
Az 1943. március 20-án született művész tizenhét évesen kezdett dobolni. Házidobos lett az oslói Metropole Jazz Clubban, ahol amerikai nagyságokkal (Bud Powell, Ben Webster, Dexter Gordon, Kenny Dorham) is volt alkalma együtt játszani. 1963-ban tagja lett Karin Krog énekesnő új zenekarának. Egy évvel később az épp Skandináviában élő George Russell pianista kvartettjében találjuk. ECM-lemezen 1970-ben szerepelt először, amikor Jan Garbarek kiadta Afric Pepperbird című albumát. Christensen ekkoriban dolgozta ki cintányértechnikáját, valamint „hullámzó” stílusát, mely funk- és swinggyökerű volt. Garbarekkel való munkakapcsolata továbbra is fennmaradt, de más norvégokkal is rendszeresen szerepelt: Terje Rypdal gitárossal vagy Arild Andersen bőgőssel.
Nemzetközi hírnevet 1974-ben szerzett, amikor tagja lett Keith Jarrett „európai kvartettjének”. Itt 1979-ig játszott. Saját lemezeket azonban sosem készített, bár egyik vezetője volt a Masqualero együttesnek az 1980-as években. Munkái ezután is főként az ECM-hez kötődtek (Enrico Rava, Miroslav Vitous). Kései éveiben gyakran játszott fiatalabb norvég muzsikusokkal.

embed video plugin powered by Union Development