•  

  •  

  •  

  •  

  •  

A jazztanulmányok változatos témáiról lesz szó a2020. február 8-i  Müpa  2. Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpóziumán, amelyet a Jazztanulmányi Kutatócsoport szakmai támogatásával, a Jazz Showcase alkalmából rendez neves külföldi kutatók és professzorok részvételével. A Columbia Egyetemről meghívott fő előadó, Krin Gabbard a jazz kortárs reprezentációjáról értekezik új irodalmi és filmes példák alapján. Gabbard az egyik megalkotója annak az új tudományterületnek, amely interdiszciplináris keretek közt vizsgálja a jazz, a művészetek és a társadalom szerteágazó kapcsolatait.
A népszerű szaxofonos, Ávéd János az improvizáció kérdéseit boncolgatja: azt vizsgálja, milyen szerepet kaphat a tizenkétfokú skála a jazzmuzsikus rögtönzése során. A Jénai Egyetem kutatója, Martin Breternitz arról beszél, hogy jelenleg milyen hálózatok, struktúrák, informális lehetőségek állnak a német jazz-zenészek rendelkezésére, milyen módon épül fel az olajozott működés jeleit mutató németországi jazzélet. A Grazi Zeneművészeti Egyetem magyar oktatója, Szegedi Márton 2019-ben monográfiát adott ki Szabó Gáborról, a hatvanas években Amerikában világhírűvé vált gitárosról. Előadása, amely egyben könyvbemutató is, arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen hatások járultak hozzá Szabó jellegzetes hangjának kialakulásához. A szimpóziumot záró kerekasztalnál három olyan vezető szakember foglal helyet, akik saját szakterületük válaszaival segítenek megoldani a kettős kérdést: Kulturális örökség-e a magyar jazz? Ha igen, hogyan őrizzük meg?
A program a Müpa és a Jazztanulmányi Kutatócsoport szakmai együttműködésében valósul meg.
A szimpóziumra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen jelezze.