•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Balázs János egyetemi adjunktus, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdemes művész, a Cziffra Fesztivál és Cziffra Központ művészeti vezetője a Magyar Örökség díjátadó ünnepségén 2019. szeptember 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében az alábbi szavakkal méltatta a díjazott Snétberger Ferenc munkásságát:
„Egyedülálló játékmódja, varázslatos egyénisége, a művészet felé való elkötelezettsége és a fiatal tehetségek felkarolása méltán emelte Snétberger Ferencet a világ élvonalába. Improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépett fel. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Zeneiségének és hangzásvilágának érzelmi skálája határtalan. Aki egyszer is hallotta Snétberger Ferenc játékát biztosan átélte azt a megrendítő lelki élményt, amely képes egy időben a közönséget és a szakmát elvarázsolni. Ázsia, Amerika, Európa, India legfontosabb városaiban lépett fel szóló előadásban, zenekarral, trióval, vagy egyéb formációval, ahol elkötelezetten képviselte a magyar és a cigányzene hagyományait. Az 1957-ben Salgótarjánban született művész 1988 óta Berlinben él, ám országhatárokat nem ismerve több évtizede odafigyel a roma tehetséggondozásra és a fiatal muzsikusok kinevelésére. Ezen munkálkodás gyümölcseként 2011 nyarán Felsőörsön elindította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapjanak. Folyamatosan kutatnak olyan hangszeren játszó gyerekek után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Évente 60 tanulóval kötnek ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak.
A Snétberger zenei tehetségközpontnak köszönhetően mára több olyan volt diák van, akik azóta diplomát szereztek és folyamatos sikereket érnek el a hazai és nemzetközi zenei életben.
Snétberger Ferenc számos díj birtokosa, mint a Kossuth-díj, LisztFerenc-díj és Prima-díj, igazi példaképpé vált, aki tettvággyal, szűnni nem akaró agilitással és elmélyült szellemiséggel segít a társadalomnak abban, hogy a mai olykor hamis világban mindig tudjuk mi a helyes, mi az igaz, és mi az, amiért érdemes élni.”

embed video plugin powered by Union Development